پروتز دندان چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟
موضوعی که این جلسه در مورد آن صحبت می شود، پروتز دندان ، پروتزهای ثابت و متحرک می باشد.
به تدریج که سن بالا می رود یا در اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان تعدادی از دندان هایمان را از دست می دهیم و ممکن است حتی همه آنها را از دست بدهیم . در اینگونه مواقع چند راه حل برای جایگزینی دندان های از دست رفته وجود دارد.
یکی پروتزهای متحرک می باشد که همان دندان های مصنوعی است که از دهان درآمده ، شسته شده و دوباره داخل دهان قرار می گیرد . این دندان ها به صورت کامل و تکه ای وجود دارد که به آن پارسیل گفته می شود و خود این دندان ها نیز تقسیم بندی های مختلفی دارند ، به عنوان مثال پارسیل کرم کبالت، پارسیل آکریلی و غیره
یک مدل دیگر از جایگزین شونده های دندان های از دست رفته پروتز ثابت می باشد. زمانی که ما ناحیه ای از دندانمان یکی ، دوتا ، سه تا دندان از دست دادهایم و بقیه دندان ها داخل دهانمان است و می خواهیم در ناحیه بدون دندان پروتز ثابت بگذاریم یا اصطلاحاً بلیچ استفاده کنیم ، میتوانیم از دندان های مجاور که که عصب کشی شده باشند یا آنها را عصب کشی کنیم به عنوان پایه استفاده کنیم و مانند یک پل برای آن دندان ها پایه می شوند و بین آن ناحیه ای که دندان نداریم روی لثه دندان کاشته می شود و اصطلاحاً در افراد به دندان کاشتنی روی لثه رایج است.
روش سوم همان ایمپلنت است که در جلسات گذشته در مورد آن مفصل صحبت کرده ایم.
مزایا و معایب پروتز دندان
در مورد پروتزهای متحرک باید عنوان شود که این پروتزها به شدت به استخوان های فک آسیب می رسانند و در حال حاضر کم کم دارند از دور خارج می شوند و ایمپلنت ها و اوردنچرها جایگزین آنها می شود .
اما هنوز هم غالب مردم از نظر مالی توان اوردنچر گذاشتن را نداشته و بسیاری از افراد هنوز هم از پروتزهای متحرک استفاده می کنند .
کسانی که از پروتز متحرک استفاده می کنند باید بدانند که این دندان های مصنوعی و متحرک که از دهان خارج شده و دوباره داخل دهان قرار می گیرد ، به مرور زمان به شدت به استخوان فک، لثه و بافت نرم آن آسیب می رسانند و زمانی می رسد که آنها دیگر قابلیت نگهداری دندان مصنوعی را ندارند هر چند که تا الان این روش، روش خوبی برای سنین بالا بوده است. یعنی برای سنین تقریباً بالای ۶۵ الی ۷۰ سال هنوز هم توصیه می شود و در سنین جوانی یعنی ۴۵ یا ۵۰ سال اصلاً توصیه نمی شود .
در مورد پروتزهای ثابت یا بلیچ که عنوان شد دندان های مجاور تراش خورده و قالب گیری می شود و در لابراتوار این دندان ها ساخته شده و در داخل دهان بیمار قرار می گیرد .
اگر بهداشت رعایت شود این درمان ، جایگزین خوبی می باشد ، به شرط آنکه روزی سه مرتبه مسواک زده شود و زمان مسواک زدن هر دفعه ۱۵ دقیقه حداقل طول بکشد ، از نخ دندان استفاده شود و دهان شویه حتماً شب به شب موقع خواب استفاده شود.
در یک جمع بندی کلی می توان گفت که سه نوع جایگزینی دندان های از دست رفته داریم . یکی دندان های متحرک ، دوم دندان های ثابت یا بلیچ و سوم نیز ایمپلنت می باشد. بهترین نوع در بین آن ها ایمپلنت می باشد که در مبحث ایمپلنت توضیح داده شده است.
اما باز هم بلیچ درمانی است که بهتر از دندان متحرک می باشد. چون بلیچ روی دندان های مجاور سوار می شود و به استخوان ها و بافت نرم دهان و دندان آسیب نمی رساند اما دندان مصنوعی متحرک به نسج سخت و نرم استخوان های فک آسیب می رساند .
تلفن : 56328900 – 56332395 – 021
آدرس : رباط کریم ، سلطان آباد ، خیابان 12 متری امام سجاد(ع)، خیابان باهنر شرقی ، طبقه فوقانی جانبو
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.